Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Τι προκαλεί διαταραχές στην περίοδο;;;



Αν η περίοδός σας δεν είναι ρολόι...

μάλλον θα φταίει ένας ή και περισσότεροι από τους παρακάτω λόγους.

Κάθε γυναίκα έχει διαφορετικό εμμηνορροϊκό κύκλο.
Κάποιες γυναίκες έχουν περίοδο 10 με 11 φορές τον χρόνο ενώ κάποιες άλλες ακόμα και 13. Αυτό συμβαίνει γιατί κάθε γυναίκα είναι ξεχωριστή και ο οργανισμός της επηρεάζει διαφορετικά τη γονιμότητα των ορμονών.



Ο κανονικός έμμηνος κύκλος περιγράφει μια καλή διαδικασία του σχηματισμού του αυγού και, ιδανικά, οι γυναίκες έχουν περίοδο κάθε 21 με 35 ημέρες.

Ο κύκλος υπολογίζεται από την πρώτη μέρα της εμμήνου ρύσεως μέχρι την τελευταία μέρα πριν από την έμμηνο ρύση του επόμενου μήνα.

Ωστόσο, πολλές γυναίκες υποφέρουν συχνά από ορμονικές ανισορροπίες που οδηγούν σε διαταραχές του κύκλου, ειδικά στα πρώτα χρόνια της περιόδου και στα τελευταία πριν την εμμηνόπαυση.

Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που μπορούν να διαταράξουν τον εμμηνορροϊκό κύκλο της γυναίκας, και οι Times of India παρουσίασαν πρόσφατα τους 6 πιο κοινούς και σημαντικούς από αυτούς:

Αστάθεια στα κιλά: Η δραστική μείωση ή αύξηση στο βάρος της γυναίκας επηρεάζει ολόκληρο το σύστημα του σώματος, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται και οι ορμόνες που παίζουν κυρίαρχο ρόλο στην ρύθμιση της περιόδου.

Διατροφικές διαταραχές: Η ανορεξία, η βουλιμία και η ψύχωση με την υγιεινή και σωστή διατροφή μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές διαταραχές στον εμμηνορροϊκό κύκλο.

Βαριές δουλειές: Οι γυναίκες που ασκούνται με βαριά όργανα ή κάνουν συχνά ενέργειες που προκαλούν έντονη κούραση, έχουν μεγάλες πιθανότητες να αποκτήσουν ανώμαλο κύκλο.

Στρες: Μια καθημερινότητα γεμάτη στρες, άγχος, ιώσεις, προγραμματισμό, θεραπείες και ορμονικά προβλήματα μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στην παραγωγή ορμονών.

Θηλασμός: Οι γυναίκες που θηλάζουν τα παιδιά τους για περισσότερο από ένα χρόνο μετά τον τοκετό δεν πρόκειται να έχουν έναν σταθερό κύκλο.

Προβλήματα υγείας: Ένας ακόμα παράγοντας είναι η αποτυχία της απελευθέρωσης ενός ωαρίου από την μήτρα, που προκαλείται μετά από χειρουργική επέμβαση, χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία κοντά
στην περιοχή των γοφών. Οι ειδικοί επίσης λένε πως οι παρατυπίες στον εμμηνορροϊκό κύκλο μπορούν να προκληθούν και από ασθένειες όπως η φυματίωση, το συκώτι και ο διαβήτης.

Μερικές φορές, ωστόσο, δεν υπάρχει σαφής λόγος για την ανωμαλία στην έμμηνο κύκλο μιας γυναίκας. Αν σας τύχει, προσπαθήστε να χαλαρώσετε και να παραμείνετε ψύχραιμες. Μπορεί να υπάρχει κάποια ανισορροπία στις ορμόνες η οποία επηρεάζει τον κύκλο. Για να βεβαιωθείτε, κάντε ένα τεστ εγκυμοσύνης ή επισκεφτείτε τον γιατρό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας για να γίνουμε ακόμα καλύτεροι