Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Είναι Έλληνες και διαπρέπουν στο εξωτερικό

Είναι διάσημοι, κατάγονται από τη χώρα μας και αφού βρέθηκαν στο εξωτερικό, κατάφεραν να διαπρέψουν ο καθένας στον τομέα του. Οι Έλληνες νιώθουμε κάθε φορά και πιο περήφανοι σαν θυμόμαστε τις γνωστές εκείνες προσωπικότητες που δηλώνουν με χαρά πως έχουν ελληνικές ρίζες, πως ελληνικό αίμα κυλά στις φλέβες τους. Αξίζει λοιπόν να τους μνημονεύσουμε.
 
Νία Βαρντάλος
Και δεν θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε από άλλον, παρά από τη λατρεμένη ηθοποιό, Νία Βαρντάλος, ή για τους πιο γνωστούς, Αντωνία Ευγενία Βαρντάλος! Οι περισσότεροι τη γνωρίσαμε στην πετυχημένη κινηματογραφική ταινία “Γάμος αλά Ελληνικά”, ενώ στη συνέχεια την απολαύσαμε στη δική της δημιουργία, “Έρωτας αλά Ελληνικά”. Την πρώτη της ταινία μετέτρεψε κατόπιν σε κωμική τηλεοπτική σειρά, με τίτλο My Big Fat Greek Life για το αμερικανικό δίκτυο CBS, αλλά δεν γνώρισε την ίδια επιτυχία. Όσον αφορά στη δεύτερη, ο μοιραίος έρωτας αλλά και η αναπάντεχη σχέση με τον Αλέξη Γεωργούλη έκλεψε τις καρδιές Ελλήνων και μη.
Μια ώριμη γυναίκα, πιο όμορφη από ποτέ, γνωρίζει καλά αυτό που κάνει και είναι αποφασισμένη να πετύχει, κάτι το οποίο αποδεικνύεται από τις ταινίες της. Γεννημένη στον Καναδά, αλλά με καταγωγή από τα Καλάβρυτα και την Λακωνία, η Βαρντάλος αγαπημένη και του Τομ Χανκς, είναι παντρεμένη με τον Ίαν Γκόμεζ, ο οποίος μάλιστα έχει βαφτιστεί Χριστιανός Ορθόδοξος. Με όπλο το ταλέντο της και την αστείρευτη αγάπη της για την Ελλάδα κατόρθωσε να πείσει τις Ελληνικές Αρχές, προκειμένου να γυρίσει πλάνα στην Ακρόπολη, η πρώτη ας σημειωθεί Αμερικάνικη παραγωγή στην οποία επιτράπηκε ποτέ αυτό.

 
Τζένιφερ Άνιστον
Κάποιοι από εσάς σίγουρα θα έχετε ακούσει και το “Γενοβέφα Αναστασάκη”. Ναι λοιπόν, μιλάμε για την ίδια! Γεννημένη στις 11 Φεβρουαρίου του 1969 στο Σέρμαν Όκς της Καλιφόρνια, η Τζένιφερ Άνιστον δηλώνει περήφανα Ελληνοαμερικανίδα. Η σειρά που την καθιέρωσε αλλά και της χάρισε τη φήμη είναι φυσικά “Τα φιλαράκια” και ο ρόλος της Ρέιτσελ Γκριν. Ας μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε πως η εν λόγω δουλειά της χάρισε πολυάριθμα βραβεία, όπως Χρυσή Σφαίρα και Έμμυ. Πατέρας της είναι ο επίσης γνωστός ηθοποιός, Τζων Άνιστον, διάσημος για το ρόλο του «Βίκτωρ Κυριάκις» στη σαπουνόπερα Μέρες αγάπης, ενώ μητέρα της η ηθοπoιός Nancy Dow ιταλικής και σκωτσέζικης καταγωγής.
Ήταν λίγο μετά το 1998 όταν τα δεσμά του γάμου ένωσαν την Άνιστον με το είδωλο του κινηματογράφου, Μπραντ Πιτ. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα κατάφεραν να γίνουν το υπ” αριθμόν ένα αγαπημένο ζευγάρι της Αμερικής. Πέντε χρόνια αργότερα πήραν διαζύγιο, προκαλώντας θλίψη στο σύνολο των θαυμαστών τους. Γεγονός όμως είναι πως ο τρόπος με τον οποίο η Άνιστον χειρίστηκε το διαζύγιο της, προκάλεσε τη συμπάθεια και την ακόμη μεγαλύτερη υποστήριξη του κοινού της, την οποία εξαργύρωσε μάλιστα με συμμετοχή σε πολλές επιτυχημένες ταινίες. Λίγο αργότερα ανακηρύχθηκε η “Γυναίκα της χρονιάς” από τον παγκόσμιο Τύπο. Ίσως να μην είναι ευρέως γνωστό, όμως η Τζένιφερ έζησε για ένα χρόνο στην Ελλάδα, πριν ο πατέρας της αποφασίσει να μετακομίσουν και πάλι στην Αμερική. Τα περισσότερα παιδικά της χρόνια ωστόσο τα έζησε στην Νέα Υόρκη.


Ζακ Γαλιφιανάκης
Το ελληνικής καταγωγής “τρελόπαιδο”, Ζακ Γαλιφιανάκης, έχει καταφέρει να γίνει ένα από τα πιο αγαπημένα πρόσωπα του ελληνικού, και όχι μόνο, κοινού. Με δεκάδες τηλεοπτικές εμφανίσεις, πρωταγωνιστικούς ρόλους σε κινηματογραφικές ταινίες, stand-up comedy shows κτλ., ο κατά το ήμισυν Έλληνας κωμικός, έχει προκαλέσει άφθονο γέλιο σε πλήθος κόσμου. Ο Ζακ Γαλιφιανάκης, γεννήθηκε το 1969 στη Βόρεια Καρολίνα των Ηνωμένων Πολιτειών. Η κρητική καταγωγή του μπαμπά του, Χάρι Γαλιφιανάκη, τον οδήγησε στο να βαφτίσει τα παιδιά του (την αδερφή, τον αδερφό και τον ίδιο τον Ζακ) με τις παραδόσεις της ελληνικής ορθόδοξης θρησκείας.
Ο πολυτάλαντος ηθοποιός παραδέχεται πως δεν μιλά ελληνικά. Ωστόσο, όπως έχει αναφέρει σε συνεντεύξεις του, το ελληνικό στοιχείο και οι παραδόσεις υπήρξαν έντονες σε κάποιες φάσεις της ζωής του και αν και δεν μεγάλωσε σε τυπική ελληνική οικογένεια, οι στενοί δεσμοί με το υπόλοιπο σόι του και τα οικογενειακά τραπέζια αποδεικνύουν ότι στις φλέβες του κυλάει ελληνικό αίμα. Βαφτισμένος χριστιανός ορθόδοξος, ο Ζακ Γαλιφιανάκης, κρατά τις επιφυλάξεις του για τη χρησιμότητα μιας θρησκείας, ενώ η εμπιστοσύνη του σε αυτή δεν είναι αρκετή για να τον κρατήσει πιστό.


Μελίνα Κανακαρίδη
Ποια σας έρχεται στο μυαλό; Ίσως να σας δυσκολεύει το πραγματικό όνομα, γι” αυτό σας αποκαλύπτω το “Stella Βonasera” στη σειρά “CSΙ Νέα Υόρκη” και είμαι σίγουρη πως καταλάβατε για ποια μιλάμε. Ένας ρόλος που της χάρισε τη δόξα που της άξιζε και για τον οποίο ήταν υποψήφια για βραβείο Εmmy. Η πετυχημένη ηθοποιός Μελίνα Κανακαρίδη, δηλώνει πως είναι Ελληνίδα και της αρέσει! Κάποτε σε ερώτηση δημοσιογράφου του Βήματος σχετικά με την καταγωγή της, η ίδια είχε απαντήσει: “Τίποτε δεν συγκρίνεται με το να είσαι Ελληνοαμερικανίδα. Κάθε φορά που ρωτούσα τους γονείς μου “είμαι Ελληνίδα ή Αμερικανίδα” μου απαντούσαν: “Είσαι Ελληνοαμερικανίδα, γεγονός που σε κάνει καλύτερη Αμερικανίδα”. Συμφωνώ απολύτως με αυτή την άποψη. Είμαι υπερήφανη για την ελληνική καταγωγή μου. Για αυτό και δεν άλλαξα ποτέ το όνομά μου”.
Η Μελίνα έκανε την πρώτη της εμφάνιση στη θεατρική σκηνή σε ηλικία οκτώ ετών. Γεννημένη το 1968 στο Οχάιο των Ηνωμένων Πολιτειών, έχει επάξια κατακτήσει τον τίτλο μίας από τις πιο γνωστές αλλά και ταλαντούχες ηθοποιούς της Αμερικής. Συν τοις άλλοις, η Ελληνοαμερικανίδα ηθοποιός έχει εμφανιστεί στον κινηματογράφο στην ταινία “15 λεπτά” στο πλευρό του Ρόμπερτ Ντε Νίρο. Το αξιοπρόσεκτο με τη συγκεκριμένη γυναίκα, είναι πως παρ” όλο που είναι πλέον μια διάσημη και πετυχημένη ηθοποιός, είναι ταυτόχρονα και μια συμπαθέσταστη παρουσία που μόνο θετικά συναισθήματα μπορεί να μας γεννήσει.


Κώστας Γαβράς
Με καταγωγή από τα Λουτρά Ηραίας Αρκαδίας, ο Κώστας Γαβράς παραμένει έως και σήμερα ο πιο πετυχημένος Έλληνας της διασποράς, έχοντας κερδίσει Όσκαρ σεναρίου για τον Αγνοούμενο, αλλά και για το ιστορικό Ζ (Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας). Γεννημένος στις 12 Φεβρουαρίου 1933, σπούδασε Συγκριτική Φιλολογία στη Σορβόνη καθώς και κινηματογράφο στην IDHEC. Στα πρώτα του βήματα δεν δίστασε να εργαστεί και ως βοηθός σε διάφορες παραγωγές, ενώ συνεργάστηκε με τον Κλερ και τον Κλεμάν, πριν σκηνοθετήσει την πρώτη του ταινία «Διαμέρισμα Δολοφόνων» το 1965.
Ο Κώστας Γαβράς άφησε το στίγμα του μέσα από σειρά “πολιτικών θρίλερ”, όπως τα χαρακτήρισε, θέλοντας να θίξει το βίαιο και κατασταλτικό χαρακτήρα των δικτατορικών καθεστώτων. Ο Γαβράς υπήρξε υποψήφιος για Όσκαρ Καλύτερης Ξένης Ταινίας 1969 (Ζ), και κέρδισε το Όσκαρ Σεναρίου 1982 (Ο αγνοούμενος). Επίσης, κέρδισε Χρυσό Φοίνικα φεστιβάλ Καννών 1982 (Ο αγνοούμενος), Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής Φεστιβάλ Καννών 1975 (Ειδικό δικαστήριο), Χρυσή Άρκτο Φεστιβάλ Βερολίνου 1990 (Μουσικό κουτί). To 2002 σκηνοθέτησε την ταινία Αμήν. που κέρδισε Βραβείο César καλύτερου σεναρίου 2003.


Ρίτα Γουίλσον
Η Ρίτα Γουίλσον είναι αγαπημένη στους Έλληνες για δύο βασικούς λόγους. Πρώτα απ” όλα γιατί κατάγεται από την Ελλάδα και δεύτερον διότι είναι σύζυγος του λατρεμένου Αμερικανού ηθοποιού, Τομ Χανκς. Το στοιχείο το οποίο προφανώς δεν γνωρίζουν οι θαυμαστές της είναι η πομακική της καταγωγή! Η Ρίτα γεννήθηκε από Πομάκο πατέρα από τη Βουλγαρία και από Ελληνίδα μητέρα (από την Ήπειρο). Γνωρίζατε ότι το αυθεντικό όνομα του πατέρα της, ο οποίος έζησε στη Βουλγαρία και την Τουρκία, ήταν Ιμπραχήμοφ; Το εν λόγω όνομα μάλιστα αποφάσισε να αλλάξει σε Γουίλσον, όταν μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
“Η ελληνικής καταγωγής Ρίτα που γεννήθηκε ωστόσο στην Αμερική έχει ιδιαίτερη αγάπη στη χώρα μας. Τέτοια αγάπη για την πατρίδα μας θα πρέπει να την έχουμε όλοι οι Πομάκοι που γεννηθήκαμε στην Ελλάδα και να μην επηρεαζόμαστε από το μίσος που γεμίζουν τις ψυχές των παιδιών μας οι αμόρφωτοι και οι πληρωμένοι προδότες”, είχε κάποια στιγμή δηλώσει η ίδια. Η Ρίτα Γουίλσον ακολούθησε μια λαμπρή πορεία ως ηθοποιός και το 1988 παντρεύτηκε τον Τομ Χανκς, διάσημο ηθοποιό του Χόλλυγουντ, με τον οποίο έχουν αποκτήσει 2 αγόρια.


Μπίλι Ζέιν
Το πραγματικό του επίθετο είναι Ζανικόπουλος, αλλά οι παππούδες του αποφάσισαν να το μικρύνουν. Πασίγνωστος από τον ρόλο του στον Τιτανικό, ο Μπίλι Τζέιν δηλώνει πως δεν ντρέπεται που είναι Έλληνας, παρά την άσχημη εικόνα της χώρας στο εξωτερικό την τελευταία περίοδο. “Είμαι περήφανος που είμαι Έλληνας”, εξομολογήθηκε κάποτε στο Γιώργο Σατσίδη, ενώ πρόσθεσε πως είναι πατριώτης, είναι στο αίμα του.
Αν και γεννήθηκε στο Σικάγο, οι γονείς του είναι από τη Σπάρτη, ένα μέρος με το οποίο δηλώνει απίστευτα δεμένος. “Δεν μπορείς να κρίνεις ένα έθνος εξαιτίας των πρακτικών που ακολουθούν οι πολιτικοί του. Νιώθω περήφανος, απογοητευμένος, νιώθω λυπημένος. Αισθάνομαι κι εγώ την απογοήτευση που νιώθετε κι εσείς και ότι πρέπει επιτέλους να δοθεί λύση. Θα ήθελα να δω την Ελλάδα να μην ξεπουλιέται στους γείτονές της. Θα ήθελα να διατηρήσει την κατοχή των λιμανιών της και των εδαφών της. Νομίζω ότι όλοι αυτό θα ήθελαν, εκτός από τους αγοραστές”, έχει παραδεχτεί σε συνέντευξη που φιλοξενεί το Πρώτο Θέμα. Ο Μπίλι Τζέιν, όπως ανέφερε, νοσταλγεί απίστευτα την ενέργεια της Ελλάδας. Το πνεύμα του γεμίζει ενέργεια όταν επισκέπτεται τη χώρα.


Μαρία Μενούνος
Κόρη των Κώστα και Λίτσα Μενούνος, η όμορφη Μαρία μιλά άψογα τα ελληνικά, ενώ όπως θυμάστε, έλαμψε στον διαγωνισμό της Eurovision που έγινε το 2006 στην Ελλάδα. Ηθοποιός, δημοσιογράφος αλλά και παρουσιάστρια το κορίτσι από την Ελλάδα κερδίζει τις καρδιές όλων σε κάθε της εμφάνιση! Έχοντας επίγνωση του κάλλους της, η Μαρία το 1996 με την συμπαράσταση της οικογένειάς της και των φίλων της συμμετείχε στον διαγωνισμό ομορφιάς Miss Massachusetts Teen USA, στον οποίο κέρδισε όχι την τρίτη, όχι τη δεύτερη αλλά την πρώτη θέση!
Η ελληνίδα καλλονή έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος σε γνωστά κανάλια της Αμερικής, ενώ το παρών έχει δώσει σε ταινίες όπως το Fantastic Four (2005) και Kickin It Old Skool (2007). Το 2005 η Μαρία χάρισε τη φωνή της στο χαρακτήρα Eva Adara στο video game James Bond 007: From Russia with love. Το 2008 δε, κέρδισε τον τίτλο της πρώτης δημοσιογράφου που πήρε συνέντευξη από όλη την οικογένεια του Μπάρακ Ομπάμα.


Βασίλης Πολυδούρης
Όσοι τον γνώρισαν κάνουν λόγο για έναν εξαιρετικό άνθρωπο. Ο Αμερικανός συνθέτης κινηματογραφικής μουσικής, με το μοναδικό του ταλέντο έντυσε μουσικά ποικίλες ταινίες, όπως Το Κυνήγι του Κόκκινου Οκτώβρη και Ρόμποκοπ. Ο Βασίλης Πολυδούρης γεννήθηκε Κάνσας Σίτι του Μισούρι, ενώ οι γονείς του κατάγονταν από τη μαγευτική Μεσσηνία. Όπως ο ίδιος έχει παραδεχτεί, οι μουσικές του επιρροές πηγάζουν από δύο συνιστώσες. Η πρώτη είναι ο συνθέτης Μίκλος Ρόζα και η δεύτερη οι Ελληνορθόδοξες καταβολές του.
O Πολυδούρης κατάφερε να αφήσει το στίγμα του στο χώρο του, χάρη στο δυναμικό στυλ των συνθέσεων του αλλά και στα περίπλοκα μοτίβα του. Το όνομα του είναι χαραγμένο στις μνήμες των σινεφίλ για τα μουσικά θέματα που έγραψε για τις ταινίες Η Γαλάζια Λίμνη (1980), Κόναν ο Βάρβαρος (1982), Κόναν ο Εξολοθρευτής (1984), Red Dawn (1984), RoboCop (1987), Το Κυνήγι του Κόκκινου Οκτώβρη (1990), Ελευθερώστε τον Γουίλι (1993), Στρατιώτες του Σύμπαντος και Στον Έρωτα του Παιχνιδιού (1999). Η μουσική μάλιστα που έγραψε για την ταινία Κόναν ο Βάρβαρος έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ένα από τα πιο εξαιρετικά δείγματα κινηματογραφικής μουσικής.


Ελία Καζάν
Το κανονικό του όνομα ήταν Ηλίας Καζαντζόγλου. Ο σπουδαίος σκηνοθέτης Ελία Καζάν γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Τα έργα του έχουν γραφτεί με χρυσά γράμματα στην ιστορία του κινηματογράφου. Ο Ελία Καζάν ήταν ο άνθρωπος εκείνος που ανέδειξε τον Μάρλον Μπράντο και τον Γουόρεν Μπίτι. Να σημειώσουμε πως με τη βοήθεια του 21 ηθοποιοί οδηγήθηκαν στις υποψηφιότητες των Όσκαρ. Αρχικά, έκανε τα πρώτα του βήματα ως ηθοποιός στο θέατρο Group Theatre όπου παρέμεινε στη περίοδο 1932-1939, ενώ το 1942 μεταπήδησε στη σκηνοθεσία, παρουσιάζοντας τη πρώτη του παράσταση «Με τα δόντια» του Γουάιλντερ.
Κάπως έτσι, συνέχισε να “ανεβάζει” έργα διάσημων Αμερικανών συγγραφέων. Εν τω μεταξύ το 1945 άρχισε να “γυρίζει” κινηματογραφικές ταινίες όπου και έγινε διάσημος στο Broadway, σκηνοθετώντας, ανάμεσα σε άλλα, τα έργα “Ένα δένδρο μεγαλώνει στο Μπρούκλιν” (1945), “Το μεγάλο κατηγορώ” (1946), “Συμφωνία Κυρίων” (1947), “Λεωφορείον ο πόθος” (1951), “Βίβα Ζαπάτα” (1952), “Το λιμάνι της αγωνίας” (1954), “Ένα πρόσωπο στο πλήθος” (1957), “Άγριο ποτάμι”(1960), “ο Θάνατος του Εμποράκου”, “Ανατολικά της Εδέμ”,το “Αμέρικα – Αμέρικα” και “Λυσσασμένη Γάτα”. Ο Ελία Καζάν έχει λάβει δύο βραβεία Όσκαρ σκηνοθεσίας για τα έργα Συμφωνία Κυρίων και Το Λιμάνι της Αγωνίας, ενώ ήταν τρεις φορές υποψήφιος για τα έργα Λεωφορείο ο πόθος, Ανατολικά της Εδέμ και America, America, αντίστοιχα.
πηγή: http://www.taneasou.net

2 σχόλια:

Αφήστε το σχόλιο σας για να γίνουμε ακόμα καλύτεροι